Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Berita Terkini

Manage PermissionsManage Permissions

MAJLIS MEMBACA SURAH YASSIN, RATIB AL-ATTAS DAN DOA KESYUKURAN SEMPENA SAMBUTAN HARI BOMBA, JABATAN BOMBA DAN PENYELAMAT KALI KE-62, TAHUN 2022

03.jpeg

1.Seramai lebih 74 orang pegawai dan anggota telah menghadiri majlis membaca Surah Yassin, Ratib Al-Attas dan Doa Kesyukuran Sempena Sambutan hari Bomba, Jabatan Bomba dan Penyelamat kali ke-62, bagi tahun 2022 yang telah diadakan bertempat di Surau Ibu Pejabat Jabatan Bomba dan Penyelamat, Landasan Lama Berakas. 

2. Hadir selaku Tetamu Kehormat di majlis itu ialah Yang Mulia Awang Md. Amir Hairil bin Awang haji Mahmud, Setiausaha Tetap (Keselamatan, Kesejahteraan dan Undang-Undang) Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri serta Pegawai Kanan di bawah Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri.

3.Turut hadir ialah Pemangku Pengarah Bomba dan Penyelamat, Yang Mulia Awang Lim Hock Guan, Penolong-Penolong Pengarah, Pegawai-Pegawai Kanan, Pegawai-Pegawai, anggota dan kakitangan di Jabatan Bomba dan Penyelamat.

4. Aturcara di majlis dimulakan dengan membaca Surah Yassin, Ratib Al-Attas, doa kesyukuran dan seterusnya doa penutup yang dibacakan oleh Ketua Guru Ugama Jabatan Bomba dan Penyelamat, Awang Haji Othman bin Haji Asat.

5.Sejak 62 tahun penubuhan Jabatan Bomba dan Penyelamat, sehingga kini Jabatan Bomba dan Penyelamat telahpun menyediakan beberapa program-program dan kursus-kursus seperti Kursus Fire Marshal, Life Saver 995 dan Taklimat Keselamatan kebakaran. Program dan kursus ini adalah bagi meningkatkan pengetahuan mengenai aspek-aspek keselamatan semasa menangani kecemasan serta mengetahui tatacara penggunaan alat pemadam api yang betul.

6.Jika berlaku sebarang insiden kecemasan hubungi talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

01.jpeg02.jpeg

04.jpeg

Created at 14/05/2022 15:13 by Syamsul Fikri Bin Hj Takong
Last modified at 14/05/2022 15:13 by Syamsul Fikri Bin Hj Takong